"Lovasi Esték 2019" - Március 6. (szerda) 18 óra

A 21. század számos kihívás elé állítja az emberiséget. A Föld lakosságának robbanásszerű növekedése a mezőgazdasági termelés rendkívüli fokozását igényli, amelyet a meglévő területeken kell elérni, a klímaváltozást figyelembe véve és a legkevésbé károsítva a környezetet. Egy további veszély az antibiotikumokra rezisztens mikrobák terjedése és az újabb, eddig ismeretlen vagy újra megjelenő fertőző betegségek terjedése, amelyek megoldások híján az emberiség jelentős pusztulásához vezethetnek.

Kérdés, hogy mit tehetünk, hogyan védhetjük meg Földünk egészséget, hogyan táplálhatunk rövidesen 9 milliárd embert és óvhatjuk meg az emberiséget a fertőző baktériumoktól és gombáktól? Ezekre a kérdésekre próbál az előadás válaszokat adni a szimbiotikus nitrogénkötésből kiindulva, a tudományterület legújabb eredményei alapján. 

2018. november 23-án Kondorosi Éva munkásságát a világ egyik legnagyobb presztízsű tudományos elismerésével, a Balzan díjjal jutalmazták. Ebből az alkalomból szó lesz arról is, hogyan tud egy magyar kutató ilyen karriert elérni, mi kell a sikerhez, miben lehet példát mutatni és hogyan lehet segíteni a fiatalokat.

Hungarian